Vastgoedbelasting

Vastgoedbelasting

Als bewoner van een huis heeft u te maken met allerlei belastingen. Gaat u een huis kopen dan begint dit al direct bij de aankoop. Vervolgens betalen zowel koper als huurder verschillende belastingen voor het bewonen van de woning. Deze soorten vastgoedbelasting leggen we hier uit.

Aankoop belastingen

Koopt u een nieuwbouw huis? Dan betaalt u BTW. Dit is een van de soorten belasting op vastgoed. Van de koopprijs die u betaalt, ging eerder direct 19 procent naar de schatkist. Dit percentage is in de laatste jaren zelfs gestegen naar 21 procent. Wanneer je dus een woning neemt van ongeveer 250.000 euro dan gaat er dus direct een 52.500 euro naar de schatkist.

Wanneer u een bestaande woning koopt die ouder is dan 2 jaar dan wordt er geen BTW betaald maar is er een Overdrachtsbelasting. Het percentage van die vastgoedbelasting ligt gelukkig een stuk lager. Momenteel ligt deze belasting zelfs maar op 2 procent. Deze belasting zit in de zogenaamde 'kosten koper' die de makelaar vermeldt naast de vraagprijs van het huis.

Woonbelastingen

Naast de aankoopbelasting is er ook nog een ander soort vastgoedbelasting. Dit is de woonbelasting. Voor de inkomstenbelasting moet u ieder jaar de waarde van uw woongenot bij uw inkomen optellen. De fiscus gebruikt hiervoor standaard bedragen. Dit heet het Eigenwoningforfait. Over het woongenot uit uw eigen woning betaalt u dus jaarlijks inkomstenbelasting.

Belastingen lagere overheden

Ook de gemeente weet u te vinden wanneer het aankomt op belasting op vastgoed. Een gemeente heeft ook een onderdeel van vastgoedbelasting dat wordt omschreven als Onroerende Zaak Belasting. Dit is één van haar grootste inkomstenbronnen. De OZB is gekoppeld aan de waarde van uw woning. Deze waarde wordt iedere 5 jaar opnieuw vastgesteld met een beschikking op basis van de Wet Onroerende Zaken. Bent u eigenaar dan betaalt u zowel een eigenaarsbedrag als een bewonersbedrag. Bent u huurder dan betaalt u alleen het bewonersdeel. De OZB kan ieder jaar aardig in de papieren lopen.

Vervuilingsheffing en Waterschapsbelasting

Als laatste zijn er nog de Vervuilingsheffing en de Waterschapsbelasting die ook een soort belasting op vastgoed zijn. Deze zijn in het leven geroepen om zo de vervuiler te laten betalen aan zijn medewerking van de vervuiling van een stuk grond. De waterschapsbelasting is er zodat er een bescherming is tegen wateroverlast, een omgeving voorzien kan worden van voldoende water, het rioolwater gezuiverd kan worden en het behouden van natuurlijke beken.

Terug naar het overzicht
offerte

Investeren in vastgoed of graag meer informatie hierover willen hebben?

Dan zit u bij Vastgoed Trader aan het juiste adres! Hier krijgt u informatie en advies op het gebied van investeringen, beleggingen, aankopen en het afsluiten van verzekeringen. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op

Voordelen

Alle informatie op één plek
Gemakkelijk en altijd bereikbaar
Betrouwbaar advies

offerte
Vastgoedtrader.nl 2024 | Sitemap | Privacy | Disclaimer | Over Ons | Partners |