Zijn huurinkomsten belastingvrij?

Zijn huurinkomsten belastingvrij?

In veel gevallen is de verhuur van een kamer belastingvrij. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan u als eigenaar van de woning of als onderverhuurder aan moet voldoen voordat u de inkomsten van de huur kunt innen zonder er belasting over te moeten betalen.

Voorwaarden voor belastingvrij onderverhuren

Als verhuurder kunt u een deel van de woning onderverhuren zonder daar inkomstenbelasting over te betalen. U dient wel uw eigen huur aan de eigen verhuurder te betalen. Het huurbedrag maakt niet uit want u hoeft het niet op te geven aan de belasting aangezien deze huurinkomsten belastingvrij zijn. Wel is het van belang dat u het aangeeft bij de aanvraag van de huurtoeslag.

Voorwaarden belastingvrij verhuren voor de eigenaar van de woning

Wanneer u woningeigenaar bent geldt er een vrijstelling voor de vrije verhuur tot het bedrag van 5246 euro in 2018. de totale huur van energie, huur en meubileringskosten wat u per jaar krijgt, heeft dan geen effect op het belastingtarief. Daarbij moet de ruimte die u verhuurt deel uitmaken van het hoofdverblijf. Zowel de huurder als verhuurder moeten de gehele huurperiode ingeschreven staan bij de gemeente op het adres van de woning. De verhuur van de woning mag geen commerciële, seizoensgebonden of tijdelijke verhuur zijn om de verhuur van een kamer belastingvrij te kunnen innen.

Wanneer u boven het vrijstellingsbedrag voor vrij huren zit, zijn uw huurinkomsten niet meer belastingvrij. U dient dan de inkomsten wel aan te geven op een aangifte inkomstenbelasting. De inkomsten vallen dan in box 3 en de eigenwoningforfait wordt minder. Er is dan ook vermogensheffing op een deel van de waarde van uw woning. Daarbij weegt uw inkomen zwaarder dan de hoogte van de huurinkomsten. Een deel van de hypotheekrente mag niet meer worden afgetrokken van de belasting. U behoudt wel de aftrekbare kosten van de hypotheekrente over de eigenwoningschuld.

Terug naar het overzicht
offerte

Investeren in vastgoed of graag meer informatie hierover willen hebben?

Dan zit u bij Vastgoed Trader aan het juiste adres! Hier krijgt u informatie en advies op het gebied van investeringen, beleggingen, aankopen en het afsluiten van verzekeringen. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op

Voordelen

Alle informatie op één plek
Gemakkelijk en altijd bereikbaar
Betrouwbaar advies

offerte
Vastgoedtrader.nl 2021 | Sitemap | Privacy | Disclaimer | Over Ons | Partners |